30 år mellan svets och café

Netpub_Bengt

Här kan du läsa
reportaget i en
bläddervänlig
onlineversion!

TEXT: Jonas Svensson  |  jonas@creativagemenskapen.com
FOTO: Urszula Striner  |  urszula@algonet.se

Bengt3Ett förlorat jobb i slutet av 70-talet blev startskottet till en lång period av missbruksproblem. Sammantaget har han tillbringat ett decennium i fängelse. Ett hopplöst läge förbyttes dock till något annat tack vare kärleken och en praktikplats. Bengt Palm hittade tillbaks.

Bengt Palm har hunnit bli 62 år men det är svårt att tro när han med tydligt driv i stegen kommer in genom entrén till Garaget på Lönngatan i Malmö.

– Jag har i alla fall tre år kvar att jobba, om jag inte jobbar till jag är 67. Så jag trampar väl på, menar Bengt.

Vi sätter oss på varsin stol på kortändan av cafédisken. Caféet drivs av Creativa Gemenskapen på uppdrag av Malmö stad, och Bengt är en av de anställda. Det är liv och rörelse i lokalerna runt omkring oss. Några besökare sitter och läser, några barn sitter och tecknar, andra för ett samtal över en kopp kaffe. Vi får ändå några minuter över att samtala ostört, och jag frågar vad det bästa är med att jobba här.

– Det är sammanhållningen hos personalen, menar Bengt utan tvekan.

Som av en händelse kommer praktikanten Carina förbi i samma ögonblick, skojar hjärtligt med Bengt, som för att understryka vad han precis sagt.

– Säg att jag är den bästa praktikanten som finns! ropar hon till oss över axeln, innan hon går ut för en kort rast.

Bengt2

Bengt skrattar, och säger att det stämmer.

Tips ledde långt
Vägen till jobbet på Garaget/Creativa Gemenskapen började på en annan mötesplats och ett annat café för cirka fyra år sedan.

– Då började jag praktisera på dåvarande Mötesplats 20/20 på Spånehusvägen. Jag fick ett tips från en bekant, så ni få skylla på han att jag hamnade här. Där hjälpte jag till med lite av varje. Och jag praktiserade bara en månad, sedan fick jag en anställning.

– Oj, det gick fort!?

– Ja, jag var ju så skötsam, svarar Bengt kvickt med glimten i ögat.

Bengt skämtar gärna och ofta, men bakom fasaden ruvar han också på en tuff historia. Om vägen mellan praktik och anställning var kort, så var tiden dessförinnan något helt annat. Fram till dagen Bengt fick sin praktikplats hade han varit arbetslös i 30 år.

Ödesdigert varsel
Som så många andra i sin generation jobbade Bengt på Kockums i sin ungdom. Han var svetsare men tvingades gå när Kockums varslade i slutet av 70-talet.

– 6000 man fick gå samtidigt. Efter det fick jag inget jobb. Sen var det bara missbruk i huvet och fängelse och sånt, förklarar Bengt sakligt.

Bengt5

Uppsägningen var inte anledningen till Bengts missbruksproblem, men det var en bidragande orsak till att det eskalerade.

– Så länge jag hade ett jobb att gå till fanns det ju ändå nån mening och struktur. Istället blev det så att jag tillbringade sammanlagt tio år i fängelse. Bortkastad tid, förklarar Bengt.

Med detta i åtanke kan en förstå att det var så mycket mer än ”bara” en praktikplats som Bengt lyckades skaffa. Det var en bra känsla att efter trettio år åter ha ett arbete, och vara del av ett sammanhang.

– Det var ju dödskönt. Man växte ju med det, jag fick tillbaka självkänslan. Och det kändes bra att kunna betala tillbaka till samhället.

Full av idéer
Och här sitter han nu på Garaget en solig eftermiddag i augusti månad. Med en anställning sedan ett och ett halvt år tillbaka och omgiven av kladdkakor, hallongrottor, kaffe och bullar. Om det var bortkastad tid att sitta inne så verkar Bengt vara på god väg att ta igen vad som förlorats. Kalendern är fulltecknad och telefonen piper i jämna intervaller. Han jobbar inte bara på Garaget, utan städar emellanåt också ABFs lokaler på Föreningsgatan och är handledare åt praktikanter i Creativa Gemenskapen.

Bengt4

– Alltså, idén med Creativa Gemenskapen är ju superbra, just att det finns möjlighet till praktik, och att få stöd och handledning från oss som gått över till anställning, säger Bengt.

Som om inte detta vore nog är han även ledare i en studiecirkel om brukarinflytande. I studiecirkeln diskuterar de brister de själva upplevt eller upplever i till exempel möten med myndigheter eller vården, och försöker påverka.

– Ibland bjuder vi in politiker eller företrädare för myndigheter, ja, lite höjdare, för att ställa dem mot väggen.

– Det kan gälla fria busskort till pensionärer, eller bättre bemötande och tillgänglighet på socialkontoret. Vi brukar vara 6-7 stycken på cirkeln varje gång, som utbyter erfarenheter och diskuterar. Det flödar ständigt nya idéer.

En av alla dessa idéer gäller skuldsanering. Bengt och deltagarna tycker att det, om man exempelvis kan uppvisa dokumenterad drogfrihet under säg tre år, skulle gå att stryka räntan och betala av enbart kapitalskulden.

– Som det är nu blir du ju aldrig fri från dessa skulder, och det blir ju dessutom en ständig påminnelse om ens gamla liv, påpekar Bengt.

Stöd i kärleken
När Bengt inte kränger chokladbollar, skapar opinion eller handleder praktikanter, blir det mycket fotboll. Han följer Malmö FF, på Stadion eller på storbild tillsammans med vänner.

– Och så umgås jag naturligtvis med min fru, eftersom vi jobbar båda två hinner vi inte umgås så jättemycket.

Bengt levde ihop med sin nuvarande fru även under missbruket. Han påpekar att det är väldigt ovanligt att ett sånt förhållande faktiskt håller, men efter att Bengt gått på behandlig strålade de samman på lågtröskelboendet Comesta, och resten är som en brukar säga historia.

Bengt6– Det är hennes förtjänst att jag hållit mig borta från missbruket. Vi har stöttat varandra, vi kommer bra överens, vi bråkar aldrig.

När jag undrar om Bengt har något råd till de som befinner sig där han befann sig för sex-sju år sedan, så understryker han att det primära är att viljan att lägga av måste finnas där.

– Har en väl lyckats med det så är nästa steg att finna någon slags sysselsättning. Det måste man ha. Och en enkel praktikplats kan ju faktiskt förändra hela livet, säger han.

Bengt om någon borde veta.


Creativa Gemenskapens kooperativ är ett arbetsintegrerande socialt företag. Vår största styrka är det sociala värdet. Våra verksamheter handlar om att skapa samhällsnytta. Som arbetsintegrerande socialt företag har vi som mål att genom delaktighet och arbete integrera människor i samhälle och arbetsliv. Tillsammans med ABF ingår Creativa Gemenskapen i projektet Kreativ Arbetsmarknad som har som mål att skapa arbeten till personer som står långt från arbetsmarknaden. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s