Hur dåligt du än mår kan du alltid spela pingis

Netpub_Peter

Här kan du läsa
reportaget i en
bläddervänlig
onlineversion!

TEXT: Jonas Svensson  |  jonas@creativagemenskapen.com
FOTO: Urszula Striner  |  urszula@algonet.se 

Peter1Om du sätter dig ner och samtalar med Peter Stenberg, 42, gör du bäst i att spänna fast säkerhetsbältet. Peter är en driven själ, med många tankar och ett till synes outtömligt ordförråd. Att reglera och hålla all sin energi på en sund nivå är ingen enkel akt, men Peter har lyckats finna balansen bland Malmös seniorer.

Peter Stenberg är en öppenhjärtig och pratglad man. Mörkt kort skägg och långt hår uppsatt i en knut i nacken. När jag träffar honom sitter han vid ett bord och sorterar en massa stora mahjong-brickor på ett bord på Mötesplats Tuppen. Mahjong är ett kinesiskt brädspel och en av många aktiviteter som han har initierat för att aktivera seniorer på två mötesplatser i Malmö.

Sedan fyra månader tillbaka är Peter anställd av det arbetsintegrerande sociala företaget Creativa Gemenskapen. Aktiviteterna med seniorerna sker som inhyrd konsult åt kommunen, och utöver det jobbar han också 25% i företagets restaurang Köket by CG.

År 2000 gick Peter ut serietecknarskolan i Malmö. Efter det startade han eget och höll på med detta i 1,5 år. Pressen att sköta det administrativa och att generera inkomst blev dock för stor.

– Jag kan inte bry mig mindre om debit och kredit, så det gick åt helvete. Sedan dess har jag käkat antidepressiva från och till precis som alla andra i vårt vackra Malmö, berättar han något lakoniskt.

Känner sin begränsning
Syftet med sociala företag som Creativa Gemenskapen är att erbjuda sysselsättning, arbetsträning och eventuellt anställning, för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det handlar ofta om att i sin egen takt finna tillbaka, och se hur mycket man klarar av.

– Jag vet min begränsning. Det är när jag har arbetat heltid som jag tvingats äta antidepressiva. De perioderna kunde min middag bestå i att göra hål i en korv med ärtsoppa och klämma direkt i munnen. Det är inget liv, konstaterar han.

– Nu har jag en anställning på halvtid. Mitt liv funkar bra, och jag får positiv feedback från mina arbetskollegor. Det är kul förstås, men jag har också insett att jag inte måste få ständig bekräftelse. Det är en ny känsla för mig. Tidigare har jag inte trott på att jag kan göra något bra, säger han.

Att arbeta i kök är egentligen ganska otippat, då Peter alltid sett mat som ett nödvändigt ont.

– Men jag är oförskämt trevlig mot alla våra kunder. Jag trivs med att vara serviceminded, och jag gillar målgruppen, utvecklar han.

Peter vill gärna få seniorerna att vidga sina intresseområden en smula.

– Det är så lätt att det bara blir bridge och canasta, menar Peter.

Peter4

Utöver brädspelande har Peter på kort tid dragit igång målarkurs, konversations-engelska och ”slow-dating”. Han håller även i vad han själv kallar ”Tantsporten”.

– Vi snackar skit, äter wienerbröd och dricker kaffe. Och så kör jag lite frågesport. Ja, jag håller i filmvisning också, lägger han till.

Ålder utan betydelse 
Energisk var ordet. Jag blir andfådd bara av att höra om alla saker Peter har i görningen.

– Ja, jag är väldigt driven, och tack vare det här projektet har jag vågat prova en massa nya saker. Men vissa idéer faller, medan vissa består, förklarar han.

Åldersdifferensen är ingenting som han lägger någon större vikt vid, eller låter påverka någonting.

– Nej, vi är i grunden bara människor. Jag kan ha lite halvrutten under-bältet-humor, men efter en stund med damer på 70+ så blir det uppenbart att jag inte är ensam om det. Om vi bara kunde bortse från födelsedatum och de fördomar som kommer med detta, så tror jag att vi kan ha det mycket trevligare generationer emellan, konstaterar han.

Ibland beger han sig till Aktivitetshuset, en mötesplats för arbetslösa Malmöbor, för att spela pingis och prata strunt med behandlingsassistenterna där.

– Hur dåligt du än mår kan du alltid spela pingis! Det är ett enkelt sätt att umgås helt kravlöst, menar han.

– Men när jag väl kommer hem drar jag på mig yogabrallorna, dricker kaffe och spelar något underutvecklat vitryskt pansarvagnsspel. Har jag varit igång och social hela dagen så behöver jag döda hjärnan lite. Och jag älskar dataspel.

Livsviktigt skapande
Oavsett hur mycket Peter berättar att han gjort och gör, så nog tycks det ändå finnas ytterligare något på lut. Peter är en kreativ själ, och det är den kreativa sidan som är hans räddningsplanka. Just nu målar han på tavlor till en utställning som han ska ha om ett par veckor.

– Hade jag inte haft mitt skapande hade jag inte suttit här idag, understryker han.

Peter undviker gärna allt vad dötid heter. Det bör hända saker, det bör finnas människor runt omkring.

– Jag tycker inte om att tänka för mycket. Jag är oerhört pessimistisk till naturen, och cyniskt inställd till mänskligheten. Så jag mår fruktansvärt dåligt när jag är själv, förklarar han.

Peter1

Och ja, det är bitvis en svart livssyn som möter mig i samtalet med Peter. Men där finns också ett tydligt stråk av lust och humor, en slags nyfikenhet på livet och människan, som kontrasterar det mörka.

– Jag tycker att det verkar lite tradigt att ta livet av sig. Det känns som slöseri.

En annan, lite ovanlig kreativ syssla, är att han tillverkar sällskapsspel. Hans skruvade, svarta humor, lyser igenom i de teman spelen har. Han har till exempel gjort ett diktator-memory med ökända personer som Adolf Hitler, Benito Mussolini och Robert Mugabe. Spelet innehåller också historisk information och trivia.

– Det är tyvärr svårt att gå av jobbet, komma hem och försöka var kreativ. Då tror jag att det är viktigt att inte har för höga pretentioner med det kreativa skapandet, säger Peter.

Rotlös uppväxt
Peter pausar. Andas ut. Orden har kommit i en strid ström. Det är uppenbart att det rör sig mycket i hans tankar, inte sällan existentiella frågor. Peter är diagnosticerad med ADHD, och med det i åtanke kan jag också bättre förstå hans oerhörda driv, och önskan om att inte hamna i sysslolöshet som upplevs som meningslös.

Uppväxten var minst sagt tuff, och det är också någonting som följt med Peter upp i vuxen ålder.

– Jag hade en dysfunktionell uppväxt, där det förekom psykisk sjukdom och alkoholproblematik i familjen. Jag har aldrig känt mig riktigt rotad. Jag gick i åtta olika klasser i grundskolan, och bodde på lika många olika platser. När jag var liten blev jag hela tiden placerad på platser som bestämdes av sociala myndigheter. Det där sitter så långt inne mentalt, att jag kan inte påverka mitt eget liv, berättar Peter.

Sin diagnos och sin uppväxt är någonting som Peter drar sig för att tala för mycket om. Han vill absolut inte fastna i och bli sin diagnos, han vill vara Peter.

– Det finns självförtroende, och det finns självkänsla. Det ena har jag oerhört mycket av. Och det andra har jag oerhört lite av. Jag kan klappa andra på ryggen, men jag kan fan inte klappa mig själv. Man når inte sin egen rygg lika bra, förklarar han.

Rädslan för att bränna ut sig, samtidigt som tristessen lurar på andra sidan är en svår balansgång.

När jag kommer hem och sätter mig i soffan så somnar jag direkt om jag inte tar mig för något. Jag har perioder när jag inte orkar något alls privat och är helt tom men visar det inte utåt, förklarar Peter.

Att förstå varandras helveten
Det är uppenbart att Peter i detta nu befinner sig på en hyggligt bra plats, men finns där några tankar om framtiden?

– Nej, jag vet inte vad nästa steg är, svarar han.

Med tanke på hur han trivs just nu, med olika uppgifter och uppdrag, och utrymme för egna initativ och kreativa sysslor, så törs Peter ändå snudda vid tanken om att kanske kunna arbeta som konsult åt kommunen, med liknande uppgifter som idag. Jag föreställer mig att vitsorden i så fall kommer att vara mycket goda.

Peter2

– Det som är så bra med just Creativa Gemenskapen är att vi alla på ett eller annat sätt har dysfunktionella bakgrunder. Trots olika bakgrund så finns här en slags ödmjukhet – vi förstår varandras helveten.

Det råder ju ingen tvekan om att Peter håller igång, och frågan är om han egentligen har någon stoppknapp.

– Nej, det har jag inte riktigt. Har man varit utanför så jävla länge så vill man så gärna att det ska bli bra snabbt. Det gäller att skynda långsamt, men jag tycker att jag har lyckats med det, jag har ju ändå varit i projektet i två år innan jag anställdes, erinrar sig Peter.

Bryt din isolering
Där finns också en enorm integritet hos Peter, eller kanske det handlar om moral. Om han inte känner att det fungerar så är det ofta tack och adjö, oavsett konsekvenserna. Och han tycks sätta ideella värden före de materiella.

– När folk frågar vad jag får i lön svarar jag att jag inte har en aning. Att jag får en lönespec och att jag gör det här, det räcker liksom för mig,

Jag tänker att det måste finnas många människor därute som har en liknande historia som Peters, som känner vanmakten och hopplösheten krypa på. Om Peter fick ge dem ett råd, vad skulle det vara?

– Jag har ju mitt skapande som livlina, det är min morot. Du måste hitta din drivkraft. Skit i om du varit på olika praktikplatser tidigare, ut på ytterligare en. Det är bättre än att bara sitta hemma. Bryt din isolering. Det är oerhört viktigt att möta andra människor, och på just den platsen kanske du möter en bra kontakt som kan leda till något i framtiden, understryker Peter.

Peter3

Klockan är 13.58 när vi avslutar vårt samtal. Peter stegar oförtrutet vidare. Om två minuter ska han försöka övertýga några seniorerer om det fantastiska med Mahjong. De extra stora brickorna har han på eget bevåg beställt direkt från Kina. Försändelsen vägde 8,3 kilo. Det är inte alltid siffrorna på lönespecifikationen som väger tyngst. Det finns andra värden i livet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s